Audi RS 5 Coupe

Καθαρός ενθουσιασμός

gallery

Το νέο Audi RS 5 Coupe

To νέο RS 5 Coupe, αποτελεί τον πρωταθλητή της οικογένειας των Α5. Διαθέτει την δύναμη και τον χαρακτήρα ενός sport αυτοκινήτου, στο σώμα ενός δελεαστικού και κομψού coupe αυτοκινήτου. Ο σχεδιασμός του έχει τονιστεί ακόμα περισσότερο και διαθέτει νέα χαρακτηριστικά, τα οποία πλέον χαρακτηρίζουν όλη την γκάμα των Α5.
Το Audi RS 5 Coupe, χρησιμοποιεί έναν υψηλών στροφών, V8 κινητήρα 4.163 cc. Αυτός ο κινητήρας είναι συγγενής με τον V10 κινητήρα του super-sport αυτοκινήτου R8. O κινητήρας 4.2 FSI αποδίδει 450 hp στις 8.250 σ.α.λ με ροπή 430 Nm μεταξύ των 4.000 και 6.000 σ.α.λ. Πιο συγκεκριμένα, ο 4.2 FSI, διαθέτει απόδοση 108,1 hp ανά λίτρο κυβισμού. Η ισχυρή απόδοση έως τις υψηλές στροφές μαζί με τον πλούσιο ήχο, σηματοδοτούν τον V8 κινητήρα ως ένα καθαρά αγωνιστικό.
Ο χειροποίητος κινητήρας 4.2, που κατασκευάζεται στο εργοστάσιο του Gyor, στην Ουγγαρία, εκτοξεύει το RS 5 Coupe από τα 0 στα 100, σε 4,6 δευτερόλεπτα. Η Audi έχει αυξήσει την ηλεκτρονικά περιορισμένα τελική ταχύτητα, από τα 250 στα 280 km/h. Χάρη στο συνδυασμό τεχνολογιών της πλατφόρμας απόδοσης και οικονομίας της Audi, το νέο RS 5, διαθέτει σύστημα ανάκτησης ενέργειας, ώστε ο υψηλής τεχνολογίας V8 κινητήρας να καταναλώνει λιγότερα καύσιμα, σε σχέση με μοντέλα του άμεσου ανταγωνισμού.
Με την υψηλή απόδοση και τις μακρές σχέσεις μεταξύ των ταχυτήτων, το 7-τάχυτο αυτόματο κιβώτιο S tronic, συμβάλει σημαντικά στην οικονομία καυσίμου. Οι οδηγοί μπορούν να επιλέξουν είτε να αλλάζουν μόνοι τους τις ταχύτητες, μέσω του μοχλού αλλαγής ταχυτήτων ή των χειριστηρίων στο τιμόνι, είτε να αλλάζουν αυτόματα μέσω του ταχύτατου διπλού συμπλέκτη μετάδοσης. Το ενσωματωμένο πρόγραμμα ελέγχου έναρξης, δίνει την αίσθηση εκτίναξης πυραύλου, με το να διαχειρίζεται την εμπλοκή του συμπλέκτη στις μεσαίες στροφές.

Αποκορύφωμα: quattro με sport διαφορικό

Όπως και τα υπόλοιπα μοντέλα RS, έτσι και το RS 5 Coupe, διαθέτει το σύστημα μόνιμης τετρακίνης quattro®. To sport διαφορικό, είναι συμπαγές και παράλληλα ελαφρύ. Μπορεί να μεταβάλλει την διανομή της ροπής μεταξύ εμπρός και πίσω άξονα, γρήγορα και με εύρος έως και 70% εμπρός ή 85% πίσω, εάν κριθεί απαραίτητο. Η προεπιλεγμένη διανομή 40:60 με βάση τον πίσω άξονα, εξασφαλίζει την sport συμπεριφορά.
Το sport διαφορικό λειτουργεί μαζί με την διανυσματοποίηση του συστήματος ροπής και ενεργεί και στους τέσσερεις τροχούς. Εάν το βάρος στο εσωτερικού του τροχού μειωθεί απότομα ενώ το αυτοκίνητο οδηγείτε δυναμικά, αυτός ο τροχός φρενάρετε ελαφρά, πριν αρχίσει να γλυστράει. H Audi προσφέρει το sport διαφορικό σαν συμπληρωματική επιλογή, η οποία ενεργά διανέμει την δύναμη μεταξύ των πίσω τροχών, μέσω δύο επαναληπτικών σταδίων.

Ενδεικτικές τιμές κατανάλωσης καυσίμου και εκπομπών ρύπων:
Κατανάλωση καυσίμου, μεικτός κύκλος: 10.8 l/100 km
Εκπομπές ρύπων CO2, μεικτός κύκλος: 252 g/km

gallery

Ακρίβεια και σταθερότητα: Το αμάξωμα του Audi RS 5 Coupe

Το αμάξωμα του RS 5 Coupe, επιτρέπει την γρήγορη και ακριβή οδήγηση και την υψηλή ταχύτητα στις στροφές με την μέγιστη σταθερότητα. Τα περισσότερα εξαρτήματα της εμπρός ανάρτησης 5 συνδέσμων, όπως και της πίσω ανάρτησης τραπεζοειδών συνδέσμων, είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο. Το εξαρτώμενο από την ταχύτητα, νέο τιμόνι διαθέτει ηλεκτρομηχανικό σύστημα για εξαιρετικά ακριβή αίσθηση του δρόμου. Υποστηρίζει τον οδηγό, με ελαφρές διορθώσεις στο τιμόνι, όταν αντιλαμβάνεται επιφάνειες με διαφορετικά ποσοστά πρόσφυσης. Όταν το αυτοκίνητο οδηγείτε σε ευθεία, το τιμόνι δεν καταναλώνει ενέργεια και έτσι βοηθάει στην αύξηση της αποτελεσματικότητας.

Το αμάξωμα είναι χαμηλωμένο κατά 20 χιλιοστά, σε σχέση με το Α5. Νέου σχεδιασμού, ζάντες αλουμινίου 19 ιντσών, με ελαστικά 265/35, αποτελούν μέρος του βασικού εξοπλισμού. Προαιρετικά, μπορείτε να επιλέξετε ζάντες αλουμινίου 20 ιντσών με ελαστικά 275/30 για το υψηλών επιδόσεων Coupe.

Το σύστημα πέδησης του RS Coupe διαθέτει αεριζόμενα δισκόφρενα, με διάμετρο εμπρός δίσκων 365 χιλιοστά. Οι δακτύλιοι τριβής από χάλυβα, είναι κυματοειδής εξωτερικά και διάτρητοι και συνδέονται με τα καπάκια των φρένων αλουμινίου. Είναι έτσι κατασκευασμένοι, ώστε να μειώνονται οι εντάσεις, να αποβάλλεται γρήγορα η θερμότητα και να εμποδίζει τις υψηλές θερμοκρασίες. Επιπλέον, οι επανασχεδιασμένοι δακτύλιοι τριβής, έχουν ως αποτέλεσμα να μειώνεται το συνολικό βάρος κατά 6,61 κιλά.

Οι δαγκάνες είναι βαμμένες σε γυαλιστερό μαύρο. Οι εμπρός δαγκάνες έχουν 8 πιστόνια η κάθε μία. Το RS 5 μπορεί να εξοπλιστεί προαιρετικά με κεραμικά φρένα εμπρός. Το ηλεκτρονικό πρόγραμμα ευστάθειας (ESP), διαθέτει λειτουργία sport και μπορεί να απενεργοποιηθεί εντελώς.

Κατόπιν παραγγελίας, η Audi μπορεί να εξοπλίσει το RS 5 με μια ιδιαίτερα δυναμική τεχνολογία απόσβεσης, την sport ανάρτηση μεταβαλλόμενης απόσβεσης. Τα διαγώνια τοποθετημένα ζευγάρια αμορτισέρ, είναι ενωμένα με υδραυλικές ενώσεις και με μία κεντρική βαλβίδα. Κατά την διάρκεια απότομων στροφών, το σύστημα ενισχύει την σταθεροποίηση του εμπρός εξωτερικού τροχού. Η sport ανάρτηση μεταβαλλόμενης απόσβεσης, διαθέτει τρία στάδια απόσβεσης.

Το Audi drive select, αποτελεί βασικό εξοπλισμό του RS 5 Coupe. Το σύστημα επιτρέπει στον οδηγό να επιλέξει μεταξύ 3 επιλογών – comfort, auto & dynamic – που θα επηρεάσουν το τιμόνι, την επιτάχυνση και το 7τάχυτο κιβώτιο S tronic. Εάν το αυτοκίνητο είναι εξοπλισμένο με το σύστημα πλοήγησης Audi MMI, υπάρχει και μια τέταρτη επιλογή, η προσωπική. Έτσι, μπορείτε να διαμορφώσετε τα παραπάνω χαρακτηριστικά ο ίδιος. Το Audi drive select μπορεί να επηρεάσει επίσης τον ήχο της εξάτμισης, όταν επιλέγετε την λειτουργία dynamic

To τιμόνι με προσαρμοζόμενη υποβοήθηση, είναι άλλη μια λειτουργία διαθέσιμη μαζί με το Audi drive select, εκτός του sport διαφορικού sport ανάρτηση μεταβαλλόμενης απόσβεσης. Χρησιμοποιεί ένα σύστημα που διαφοροποιεί την αναλογία του συστήματος διεύθυνσης, σχεδόν 100% σε συνάρτηση με την ταχύτητα.

Ενδεικτικές τιμές κατανάλωσης καυσίμου και εκπομπών ρύπων:
Κατανάλωση καυσίμου, μεικτός κύκλος: 10.8 l/100 km
Εκπομπές ρύπων CO2, μεικτός κύκλος: 252 g/km

gallery

Άψογος: Ο σχεδιασμός

Το RS 5 Coupe, διαθέτει sport υπόσταση και οι κλασικές και συνάμα κομψές γραμμές του με τα ξεκάθαρα κοψίματα, είναι εκθαμβωτικές. Η νέα εννιαία τραπεζοειδής μάσκα Audi Single frame, έρχεται σε γυαλιστερή όψη ανθρακί-γκρι με ματ αλουμίνιο πλαίσιο. Οι προβολείς Xenon plus του βασικού εξοπλισμού, είναι πλασιωμένοι από τις λωρίδες LED των φώτων ημέρας. Ο αέρας διαχέεται μέσω μεγάλων ανοιγμάτων στον προφυλακτήρα, θυμίζοντας αυτοκίνητο αγώνων. Οι κοφτερές άκρες του καπό, το κάνουν να μοιάζει τρισδιάστατο και έτσι το RS 5, φαίνεται ακόμα πιο χαμηλό και πλατύ, όταν το κοιτάζεις από εμπρός.

Τα διογκωμένα φτερά από αλουμίνιο στην πρόσοψη και τα στοιχεία στα πλαϊνά μαζί με τις οριζόντιες επάνω άκρες, θυμίζουν δύο κλασσικά μοντέλα της Audi από το 1980, το τετρακίνητο πρωτοπόρο Audi quattro και το Sport quattro. Τα προστατευτικά των πλαϊνών καθρεπτών είναι σε ματ αλουμίνιο.

Στο πίσω μέρος του RS 5, κυριαρχούν οι δύο οβάλ εξατμίσεις, οι οποίες είναι ενσωματωμένες στον επανασχεδιασμένο προφυλακτήρα. H Audi επίσης προσφέρει ένα σύστημα εξατμίσεων με πιο δυνατό ήχο και σε μαύρο χρώμα. Τα LED πίσω φώτα, είναι επίσης νέα και διαθέτουν συνεχείς γραμμές φώτων. Ο μεγάλος διαχύτης επεκτείνεται προς τα εμπρός και το σπόιλερ του πορτ-μπαγκάζ, ανοίγει στα 120 km/h.

To εκτενώς επιστρωμένο κάτω μέρος, ενσωματώνει αεραγωγούς για το 7-τάχυτο κιβώτιο S tronic και τα εμπρός φρένα. Χάρη στην προηγμένη αεροδυναμική του, το RS 5 Coupe δημιουργεί πίεση στις υψηλές ταχύτητες για περαιτέρω ενίσχυση της σταθερότητας.

Η δυναμική εμφάνιση του μεταβάλλει ελαφρά τις διαστάσεις. Το RS 5 Coupe, είναι 23 χιλιοστά μακρύτερο και 6 χιλιοστά φαρδύτερο από το Α5 Coupe, αλλά 6 χιλιοστά πιο χαμηλό. Οκτώ εξωτερικά χρώματα είναι διαθέσιμα, σε απόχρωση απλή, μεταλλική, περλέ και ακόμα και σε εφέ κρυστάλλου.

Ενδεικτικές τιμές κατανάλωσης καυσίμου και εκπομπών ρύπων:
Κατανάλωση καυσίμου, μεικτός κύκλος: 10.8 l/100 km
Εκπομπές ρύπων CO2, μεικτός κύκλος: 252 g/km

gallery

Δυναμική κομψότητα: Το εσωτερικό

Το δυναμικό και κομψό στυλ του αυτοκινήτου, επεκτείνεται και στο εσωτερικό. Τα sport καθίσματα του βασικού εξοπλισμού, έχουν ενσωματωμένα προσκέφαλα και είναι ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα. Οι επενδύσεις των καθισμάτων είναι σε συνδυασμό μαύρου δέρματος και Alcantara. H Audi διαθέτει προαιρετικά, δερμάτινες επενδύσεις Fine Nappa σε απόχρωση μαύρου ή ασημί Lunar και με διακριτικά τονισμένες ραφές σε γκρι απόχρωση. Άλλες επιλογές, αποτελούν τα S sport καθίσματα με αναδιπλούμενη πλάτη ή τα καθίσματα Comfort, τα οποία μπορούν να είναι κλιματιζόμενα και αεριζόμενα. Το ταμπλό είναι σε μαύρο με διακόπτες σε απόχρωση χρωμίου και χειριστήρια ελέγχου τα οποία είναι άνετα. Τα διακοσμητικά εσωτερικά στοιχεία διατίθενται σε ανθρακί, σε βουρτσισμένο ή απλό αλουμίνιο, σε μαύρη λάκα Piano ή σε μορφή πλέγματος ανοξείδωτου χάλυβα.

Το νέο δερμάτινο πολυλειτουργικό sport τιμόνι, είναι πεπλατυσμένο στο κάτω μέρος (flat bottomed) και διαθέτει νέο και ακόμα πιο εύκολο χειρισμό. Το κλειδί ανάφλεξης όπως και λεβιές ταχυτήτων έχουν επανασχεδιαστεί. Ακόμα και η κολώνα στήριξης του τιμονιού έχει ανανεωθεί. Τα όργανα έχουν μαύρο φόντο με άσπρα γράμματα και με ειδική κλιμάκωση. Όταν το αυτοκίνητο πάρει εμπρός, οι κόκκινοι δείκτες της ταχύτητας και των στροφών, πιάνουν το όριο, πριν επιστρέψουν στο μηδέν, για να δείχνει τον sport χαρακτήρα του αμέσως.

Το σύστημα πληροφόρησης του οδηγού, έρχεται με έγχρωμη οθόνη και περιλαμβάνει το menu του RS, με χρονομετρητή και δείκτη της θερμοκρασίας λαδιού. Όταν παίρνει εμπρός, υποδέχεται τον οδηγό με μια ειδική οθόνη RS. Τα πλαίσια των οργάνων είναι σε φινίρισμα Piano. Τα πετάλια, το υποπόδιο και τα χειριστήρια του προαιρετικού πλοηγού MMI, λάμπουν σε απόχρωση αλουμινίου. Ένθετα αλουμινίου με λογότυπα RS 5, κοσμούν τα διακοσμητικά πλαίσια θυρών.

H Audi επίσης προσφέρει πολλαπλές επιλογές προαιρετικού εξοπλισμού για το εσωτερικό και πακέτα διακόσμησης σε μαύρο ή ματ αλουμίνιο. Μεγάλη είναι και η γκάμα προαιρετικού εξοπλισμού σε συστήματα υποβοήθησης και ενημέρωσης ή διασκέδασης. Μεταξύ αυτών είναι το προσαρμοζόμενο Cruise Contol, το Audi Side Assist, οι προσαρμοζόμενοι προβολείς, ο πλοηγός MMI Navigation plus, το τηλέφωνο αυτοκινήτου Bluetooth online και το ηχοσύστημα Bang & Olufsen.

Ενδεικτικές τιμές κατανάλωσης καυσίμου και εκπομπών ρύπων:
Κατανάλωση καυσίμου, μεικτός κύκλος: 10.8 l/100 km
Εκπομπές ρύπων CO2, μεικτός κύκλος: 252 g/km